Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, Beverwijk



Huizenhoog

 

Één met de natuur

Locatie: Kuikenweg 8A Beverwijk

Sortering: oranje vormbak waalformaat

Voeg: grijs

Metselaar: Frans Schoen


Kuikensweg

Marjolijn Tromp de bewoonster van Kuikensweg 8a stuurde ons een mail over haar eigen tuin muur. De muur is vanaf de straat kant bijna niet te zien. Zonder haar reactie had deze muur dus nooit in de krant gekomen. Heeft u ook zo’n “verstopte” mooie muur houd hem niet voor u zelf, maak ons er deelgenoot van via rene.lust@bouwcenter.nl.
De in halfsteens verband gemetselde muur is in basis geen muur waar ik normaal erg warm voor loop. Zelfs de gebruikte stenen zijn van het soort 12 in een dozijn. Wat de muur zo leuk maakt is de uitstulping in de muur. Een zeer functioneel stukje metselwerk mag ik wel zeggen. Op de plaats waar de muur moest komen staat een ooit door de schoonmoeder van Marjolijn geplante blauweregen (Voor de plantaardigen: wisteria). Deze klimplant was inmiddels zo groot geworden, groeit ook door in de tuinen van de buren, dat weghalen geen optie meer was.
Dus de muur om de blauweregen heen gemetseld. Onderin de muur kan men nog aardig de lijn van de zijgevel volgen maar hoe dichter men bij de zon (licht) kwam des te meer begon de blauweregen uit te dijen. Keurig heeft Frans Schoen, de metselaar, om de klimplant heen gemetseld. Elke laag van de met koppen gemetselde ronding kwam de muur circa een cm naar buiten. Een pracht oplossing. Ik heb wel eens meer geroepen dat stenen een natuur product zijn. De meeste tuin muren die ik ken staan ook dicht bij de natuur. Veel tuin borders eindigen tegen een muur. Maar van deze muur mogen we toch wel zeggen dat hij één is met de natuur.
Ik wil nog wel wat kanttekeningen plaatsen. Ik ben geen hovenier maar ik zou me kunnen voorstellen dat men niet bij alle situaties een dergelijke muur kan plaatsen. Want waar de muur staat moet ook een fundering komen. De fundering onder de muur is een stuk breder en dat gaat ook op voor de begroeiing. Bij bomen is het na verloop van jaren zelfs zo dat wat er boven de grond aan takken en bladeren groeit ongeveer in dezelfde verhouding als wortels onder de grond zit. (dit heb ik wel even gecheckt bij hoevenier P vd K) Dus bij het plaatsen van de fundering ga je absoluut wortels tegen komen die weg moeten. Daarmee zou men de boom, door vitale wortels weg te hakken, dusdanig kunnen beschadigen dat hij uiteindelijk omvalt. Je zal altijd zien dat hij dan juist op je mooie muur valt, zonde van de muur maar natuurlijk ook van de boom. Bij deze muur hebben ze daar geen last van gehad omdat de fundering van de vorige muur is gebruikt. De vorige muur was lager zodat de blauwe regen rustig kon groeien. De wortels hebben hun weg gevonden om de fundering heen. Overigens kan je deze uitstulping niet zomaar in alle situaties toepassen. Bij de rooilijn
(bv. de scheidingslijn tussen de bouwplaats en de openbare weg) zal dit niet zomaar ongestraft mogen. Informeer bij de instanties die hierover gaan. Want het zal toch jammer zijn dat als je een muur om je boom maakt, om de natuur te sparen, deze moet weghalen omdat je de regels overtreed.  

Foto: Marjolijn Tromp
Cijfer uitstraling 8

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo