Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, Beverwijk



Huizenhoog

 

Muren: de ultieme muur?   Locatie: Nieuwekade 25 Beverwijk

Steen: Waalformaat alle kleuren en types  Voeg: Welke voeg?

Metselaar: Rob, René, Dirk en Michael


De ultieme muur, bestaat deze? Staat deze muur op de foto? De muur op de foto is wel een heel bijzondere muur, maar de ultieme muur? Deze muur is opgebouwd uit circa 1250 soorten waalformaat stenen. De eerste 2 en halve rij (links) zijn vormbak stenen. Het midden gedeelte bestaat uit handvorm stenen en de laatste 8 rijen (rechts) zijn strengpers stenen. Een bont geheel aan kleuren van wit via geel, brons, rood naar git zwart en uiteindelijk aflopend naar grijs. Maar waarom zou dit dan de ultieme muur zijn?
Voordeel is dat door zijn verscheidenheid in kleuren deze muur werkelijk overal bijpast. Vergelijk het maar met een opzichtige bloemetjes jurk, je hoeft (mag) het niet mooi vinden, maar hij kleed overal lekker bij af. Omdat de muur niet is voorzien van een voeg blijft de kleur echtheid van de steen bestaan. Sterker nog omdat deze stenen “koud” op elkaar zijn gestapeld, er zit geen mortel tussen de stenen, hoeven wij ons nooit zorgen te maken over eventuele uitslag.
Deze stenen zijn in een overdekte ruimte toegepast dus vervuilen zullen zij zeker niet.
Alles begint er  op te wijzen dat wij een paar stappen zijn verwijdert van de ultieme muur.
Maar laten we niet te vroeg juichen. Want door het ontbreken van mortel tussen de stenen zitten we toch wel met een probleem. De stenen zijn zonder enige vorm van metsel verband op elkaar gestapeld. Dus een klein setje tegen de “muur” en de domino stenen van circa 2 kilogram per stuk zullen met een donderend geraas naar beneden komen. (voor u tegen de muur leunt eerst alle mussen in veiligheid brengen). Het ergste is eigenlijk dat deze muur helemaal niet bestaat. De muur die hier is gecreëerd bestaat uit 66 rijen van circa 19 stenen. Deze rijen zijn te zien in de showroom van BouwCenter Filippo in Beverwijk. Daar staan bijna 2000 soorten steen. Van alle aanwezige waalformaat sorteringen hebben we 1 steen gebruikt en deze gesorteerd van licht naar donker. Dit geeft een fantastische kleuren waaier die wij u niet wilden onthouden. Zeker omdat het sorteren van de stenen een heidens karwei is geweest. Vele kleuren zitten erg dicht bij elkaar. Neem nou stenen in de kleur rood. Deze gaan van oranje rood naar rood bruin door tot rood paars en alles wat daar tussen in zit. Enorm veel geschuif om alle stenen in de meest logische volgorde te krijgen. Een week lang schuiven en verplaatsen. Nu zijn stenen erg mooi maar hebben toch ook een vervelende eigenschap. Stenen zijn hard, hebben scherpe kanten maar het ergste ze zijn voorzien van zand (dit om de steen makkelijk uit zijn vormbak te krijgen). Na vele duizenden stenen in ons hand gehad te hebben zult u begrijpen dat door al het geschuur er geen vel meer op onze vingers zat. Dit had trouwens het ultieme moment geweest om iets te doen waar het niet verstandig is om vinger afdrukken achter te laten, maar dit terzijde. Ik hoor u alweer denken,”had dan handschoenen aangetrokken”, ja dat had gekund, maar als stoere jongen zijnde doe je dat niet. Maar hoe doen metselaars dat dan. Ik heb nooit onder stoelen of banken geschoven dat ik een diep respect heb voor deze ambachtsheren. Maar onze eigen, ruwe, ervaring heeft hun nog meer in mijn achting doen stijgen. Want wij kantoor klerken zijn natuurlijk niets gewend op dit gebied, maar de metselaar moet vingers hebben met een soort en met tefal anti aanbaklaag als je dagelijks al die stenen in je hand neemt. Volgens mij moeten hun handen zo ruw zijn geworden dat als ze iets moeten schuren ze dit zonder schuurpapier doen. Om een mooi totaal beeld van alle kleine muurtjes te krijgen hebben we nog overwogen om alle stenen op de grond te liggen en er dan een foto van te maken. Maar onze vingers protesteerden heftig. Maar de computer bood uitkomst. Vandaar dat we alle muurtjes hebben gefotografeerd, in de computer opgeslagen en tot een muur verwerkt. Wij zijn er trots op, maar de ultieme muur? Nee dat zou te veel eer zijn, we blijven zoeken

Tot de volgende “echte” muur.
Foto: Rob Benning
Cijfer uitstraling: hoor ik graag van u
rene.lust@bouwcenter.nl


Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo